Begroting 2019

Nieuw beleid 2019-2022

Ambities

Ambities

  1. Onderzoek huisvesting arbeidsmigranten
    We evalueren op verzoek van de raad het beleid Huisvesting Arbeidsmigranten. In het najaar 2018 organiseren we een themaraad over dit onderwerp. Hier bepaalt de raad de aandachtspunten voor
    de evaluatie. Daarna formuleren we een opdracht voor een extern bureau.
  1. Renovatie schuurtjes woonwagencentrum
    We starten in 2019 met de renovatie van schuren op Woonwagenpark Medemblik. We verhuren standplaatsen met schuren op het woonwagenpark in Medemblik. Een aantal van deze schuren is toe aan renovatie. Dit is een gemeentelijke taak omdat de schuren ons eigendom zijn. De renovatie staat al geruime tijd op de planning. Verder uitstel is niet acceptabel vanwege de verouderde staat.
  1. Parkeren Medemblik
    U verzocht op 1 februari 2018 om een onderzoek naar buitendijks parkeren. In 2018 presenteren we het resultaat in combinatie met de andere onderzoeksvragen. Het bedrag ramen we p.m., het onderzoek is nog niet afgerond. Afhankelijk van uw besluitvorming is er budget nodig.
  1. Ontwikkelingen Medemblik aan Zee
    U verzocht op 1 februari 2018 om een onderzoek naar de afkoop van MAZ. In 2018 presenteren we het resultaat in combinatie met de andere onderzoeksvragen. Afhankelijk van uw besluitvorming is er budget nodig.
  1. Economische uitvoeringsagenda
    Voor de uitvoering van het Economisch programma stelde uw raad extra incidentele middelen beschikbaar. De ambitie is extra inzet op het ondernemers- en vestigingsklimaat. Zo bevorderen we en trekken we bedrijvigheid aan. We stellen voor de gevraagde middelen structureel beschikbaar te stellen.
  1. Ondernemersfonds
    De ondernemers vragen het ondernemersfonds te professionaliseren. Met een grotere financiële reikwijdte voeren zij effectiever projecten uit die het ondernemers- en vestigingsklimaat verbeteren. We nemen eerdere gemeentelijke initiatieven hierin op. Het gaat bijvoorbeeld om parkmanagement, centrumcoördinatie en toeristische marketing. De voeding van dit fonds willen we regelen via de onroerend zaak belasting (OZB) op niet-woningen. Zie ook onder programma 1, nr. 11.
  1. Beeldkwaliteitsplan centrum Medemblik
    We stellen voor eenmalig te investeren in een integraal gebiedsplan voor het centrum. Tijdens de uitvoering van de centrumvisie vragen verschillende beleidsterreinen om samenhangend beleid. Met het beeldkwaliteitsplan geven we richtlijnen voor de vormgeving van de bebouwing en de openbare ruimte. Zo werken we aan eenheid en samenhang voor een toekomstbestendig en aantrekkelijk centrum.
  1. Vooroever Andijk – Wervershoof
    We vragen middelen aan voor de ondersteuning van 4 maatschappelijke initiatieven in de Vooroever van Andijk en Wervershoof. Voor een snelle en stevige projectopstart zijn incidentele middelen nodig. Hiermee vergroten we de kansen voor cofinanciering vanuit de Rijksagenda. Voor de cofinanciering zijn structurele middelen nodig. De 4 initiatieven zijn:
    - Centrum voor water (Bestuur Poldermuseum);
    - Natuurexperiment Koopmanspolder (Provincie Noord-Holland/Rijkswaterstaat);
    - Herinrichting recreatiegebied Vooroever, uitvoering natuurrecreatieplan (Recreatieschap Westfriesland);
    - Plan Waterrijk Westfriesland (Toeristisch Coördinator Westfriesland).
  1. Programma Vooroever Medemblik
    Het Vooroevergebied heeft een belangrijke meerwaarde voor Medemblik. In 2019 versterken we de verbinding tussen de stad Medemblik en het Vooroevergebied. Daardoor kunnen de gasten in de stad Medemblik ook genieten van de Vooroever.
    Het plangebied Vooroever Medemblik loopt van kasteel Radboud tot en met het Nesbos. Samen met het Recreatieschap, de toeristische coördinator, de centrumcoördinator en ondernemers realiseren we hier voorzieningen. Onderzoek naar de mogelijkheden en het eventueel betrekken van particuliere initiatieven vergen een (ontwikkelings)investering.
  1. Uitvoering verblijfrecreatie
    De raad stelde op 5 juli 2018 de visie op verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord vast. De visie richt zich op het aantrekkelijker maken van de verblijfsparken binnen onze gemeente. In het eerste kwartaal van 2019 geven we de maatregelen aan om de ambities van de visie te bereiken. Dit doen we in een uitvoeringsprogramma. De budgetten zijn nodig om samen met de parken de herstructurering- of stimuleringsmaatregelen te onderzoeken en uit te voeren. Onze ambitie is jaarlijks gemiddeld 2 niet-vitale parken daarin te ondersteunen.
  1. Uitvoeringsprogramma riviercruises
    In 2018 stelden we het ambitiedocument Riviercruise Medemblik op. Dit deden we in samenspraak met de Stadshavens, omwonenden en ondernemers. Het onderzoek geeft aan dat het nuttig is om Medemblik te promoten bij de riviercruisevaart. De gevraagde middelen zijn nodig om Medemblik als bestemming te professionaliseren en te positioneren. We kiezen daarbij de ontwikkelrichting met het meeste draagvlak onder bewoners en ondernemers.
  1. Landelijke verbindingen
    De ambitie is om toeristen aan te trekken en hier langer te laten verblijven. Verbetering van wandel- fiets- en vaarroutes stimuleren dit. Hierin nemen we ook de verbetering van de faciliteiten voor de sportvisserij mee. We vragen de incidentele middelen hiervoor structureel te maken.
  1. Schakelsysteem openbare verlichting

Liander gaat per 1 januari 2020 het zogenaamde toonfrequent signaal van het elektriciteitsnetwerk halen. Dit signaal heeft onder andere een belangrijke functie voor het aan en uitschakelen van de verlichting.
Voor het gemeentelijke netwerk moeten we een nieuwe oplossing zoeken. We oriënteren ons nog wat de beste keuze is. Het gaat om 50 kasten waar een schakelsysteem in moet worden gebouwd.

  1. Kinderboerderijen
    Kinderboerderij De Put in Andijk heeft te maken met een aantal knelpunten. Om de kinderboerderij toekomstbestendig te maken zijn maatregelen nodig. We bekijken de verschillende opties.
    We nemen de kinderboerderij in Medemblik mee in het onderzoek. Ook daar zijn mogelijk ondersteunende maatregelen nodig. Voorlopig gaan we uit van een eenmalige investering in de accommodaties en een structurele verhoging van de subsidies. We verwachten van de partijen ook een eigen inbreng.
  1. Geboortebomen
    De raad nam een motie aan om het voor inwoners mogelijk te maken om een geboorteboom te planten op gemeentegrond. Extra capaciteit en middelen zijn nodig om uitvoering te geven aan het plan van aanpak, zodat we:
    - de mogelijkheid van het planten van een geboorteboom breed onder de aandacht van de inwoners brengen en dit te borgen in de organisatie;
    - één of meerdere geboortebossen kunnen inrichten en realiseren.
  1. Overdracht stedelijk water
    We willen een intentieovereenkomst afsluiten met het Hoogheemraadschap over de overdracht van stedelijk water. In 2019 inventariseren we de maatregelen die hiervoor nodig zijn. Hiervoor vragen we een eenmalig budget. Dit legden we ook vast in het Waterplan. Dit plan stelden we samen met het Hoogheemraadschap op.
  1. Uitvoeringskredieten openbare ruimte
    In 2018 stelde de raad voorbereidingskredieten beschikbaar voor de herinrichting van diverse woonwijken in een aantal kernen. Via de wijkschouw benaderen we o.a. de omwonenden om hun wensen kenbaar te maken. Hieruit volgt een uitvoeringsplan om in de komende jaren de openbare ruimte op te knappen. De raad vragen we in de volgende begrotingen geld voor de uitvoering. Op dit moment hebben we nog geen zicht op de benodigde uitvoeringskredieten. Deze ramen we daarom nu p.m.
  1. Provinciale monumenten
    In 2018 stellen we de Erfgoedvisie op. Onderdeel hiervan zijn de provinciale monumenten. Er zijn 21 provinciale monumenten die eind 2018 hun status verliezen. We onderzoeken of we ze op een gemeentelijke monumentenlijst kunnen plaatsen. In 2019 maken we een uitvoeringsprogramma Erfgoed. De raming is voor de daarin genoemde maatregelen.
  1. Onderzoek archeologie
    U verzocht op 26 april 2018 de regeling Archeologie West-Friesland te onderzoeken en de beste regeling te bevorderen. Voor dit onderzoek vragen we u eenmalige middelen.
  1. Duurzaam Medemblik
    De raad stelde het programma Duurzaam Medemblik vast. Daarnaast kwamen het Rijk, provincies en gemeenten met het IBP. Samen aan de slag voor het klimaat is het eerste onderwerp van dit programma.
    Er ligt een grote opgave om tot een duurzaam Nederland te komen. Het gaat om grote maatschappelijke, economische én ruimtelijke veranderingen waarin we van iedere inwoner, ieder bedrijf en tal van betrokken organisaties iets vragen. We vragen structurele middelen om deze opgave te realiseren en om inwoners, bedrijven en stakeholders te stimuleren hierin bij te dragen.
  1. Circulaire inkoop en aanbesteding
    Onze inkoop en aanbestedingen zijn duurzaam. Bij voorkeur vragen we leveranciers gebruik te maken van gebruikte grondstoffen (circulair). Dit draagt bij aan een duurzame gemeente. Hiermee verkleinen we de afvalstromen. Bij het maken van producten is minder energie en water nodig. Daarnaast stimuleren we hiermee onze lokale economie. De circulaire economie zorgt voor nieuwe banen. We vragen u extra geld voor het opvangen van de structurele lasten. Hiermee kunnen we een investeringslast van 6 miljoen euro dekken.
  1. Ontsluiting Overspoor/A7
    We blijven streven naar realisatie van een ontsluiting van bedrijventerrein Overspoor op de A7. Dit doen we vanuit economische maar ook Veiligheidsoverwegingen.
ga terug